Tips & Tricks

Hier staan een aantal tips om de beginnende DSR- schutter te helpen.
Geen enkele wijsheid is absoluut, maar met deze collectie Tips & Tricks van een stel oude DSR knarren moet je toch vrij goed voor de dag kunnen komen op een wedstrijd.

#1 Storing vrij

Zorg voor een storingsvrije wapen/munitie/schutter combinatie. Niets is zo irritant als een geweer dat een aantal keer weigert gedurende de wedstrijd!

#2 voldoende munitie

Zorg dat je altijd voldoende munitie bij je hebt. Hou er rekening mee dat je onderweg wel eens een magazijn kan verliezen en dan loont het de moeite om iets extra’s mee te slepen. (Overigens zien we ook mensen die dit wat extreem doorzetten en voor een 80 patronen match meer dan 240 patronen meezeulen… Dan wordt gewicht toch ook een issue)

#3 Blijf niet hangen

Blijf niet te lang hangen op een stage als je de doelen maar niet kan raken. Bijna altijd is tijd een zware factor in je score, dus neem gewoon de beslissing om verder te gaan met het parcours. Het is zo zonde als je op stage 2 al strandt…

#4 Doelen Dichtbij

Doelen staan bij DSR wedstrijden soms erg dichtbij. Bijvoorbeeld op 5 meter. Met een geweer met een hoge scopemontage ga je geheid onder de doelen doorschieten. De tip is dus: Heb je een geweer met een scope die vrij hoog gemonteerd is, mik dan op de bovenkant van het doel!!! Werkt echt!

#5 Stel de vraag!

Eigenlijk had dit tip1 moeten zijn: Als je iets niet snapt, vraag het aan je persoonlijke baancommandant! Denk aan vragen als: “Wat zijn de doelen?” of “Hoeveel treffers moet ik plaatsen?”. Het kan echt stressverlagend werken als je niet te bang bent om te vragen… (Na afloop mag je ook altijd vragen: “Biertje?”)

#6 Simpel is beter

Probeer alles zo simpel mogelijk te houden. Schoten uittellen per stage en daarna je magazijnen precies met het vereiste aantal schoten per stage vullen is vragen om moeilijkheden. Wat als je een storing hebt en een paar patronen mist? Wat als je een magazijn verliest? Wat als je per ongeluk een verkeerd magazijn pakt? De winst die je haalt door bij elke stage precies leeg te zijn waardoor je de grendel niet zelf naar achter hoeft te trekken weegt zeker niet op tegen de problemen die je je op de hals haalt.

#7 Niks veranderen

Verander nooit iets aan je wapen voor een wedstrijd zonder het goed te testen. Geheid dat die nieuwe montage afbreekt na 10 schoten of dat je er achter komt dat je door een nieuw gadget niet meer makkelijk door een barricade kan schieten. Testen, testen, testen… Negeer deze regel en Murphy heeft nare verassingen voor je in petto!

#8 Stabiele schiethouding

Zoek altijd een zo stabiel mogelijke schiethouding. Als je in een shootingbox staat en er is ruimte genoeg om te knielen, kniel dan. Niets is zo moeilijk als staand vrije hand schieten na een lichamelijke inspanning, nou ja gehurkt vrije hand is nog lastiger… Ligt een shootingbox dicht bij een muur of wand, leun dan tegen die wand. Is er een stevige barricade in de buurt, gebruik deze als ondersteuning.

#9 Train as you fight

Train as you fight… Nu heeft DSR niks met vechten te maken maar we bedoelen er mee dat je moet trainen zoals je de wedstrijd gaat schieten. Ideaal is het als je ook je magazijntassen, kniebeschermers en alle andere uitrusting bij elke training aantrekt, maar minimaal is toch wel dat je wapen/munitie/kijker combinatie gelijk is aan de wedstrijdtrim. Dus niet vlak voor de wedstrijd een andere scope (of montage … ) plaatsen of allerlei toeters en bellen op je wapen schroeven die je niet getest hebt.

#10 Munitie testen

Test wat je ammo doet op reactieve doelen. FMJ .223 is het slechtste medicijn tegen hangende pins wat je maar kunt bedenken. Softpoints daarentegen zijn prima, maar duur. Kijk wat werkt en wees je bewust van de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van de munitie die je verschiet. Met .22 lr een rijplate wegschieten is erg ambitieus…

Vraag?

Heb je een vraag stel deze dan via ons contact formulier of neem contact op met de voorzitter en wij beantwoorden hem met plezier.

Marcel Zwarts

Marcel Zwarts

Voorzitter